Nota: prezentarea lucrarii se va face numai la cerere, prin e-mail sau dupa data de 27 mai 2008 pe acest blog.
Conferinta pastoral-misionara semestriala din primavara lui 2008 va avea tema `2008 - Anul Jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii`, cu urmatoarele subpuncte:
1. Prezentarea in mod distinct a Sfintei Scripturi si a Sfintei Liturghii in viata Bisericii;
2. Sfanta Scriptura in cadrul Sfintei Liturghii ca text si veneratie;
3. Sfanta Scriptura in compunerea textelor liturgice;
4. Conexiunea dintre Sf. Scriptura si Sf. Liturghie in cultul Bisericii Ortodoxe in general si in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane in special. (cf. hotararii nr. 830/12.03.2008 a Sf. Sinod al BOR)
sursa: http://mihaimiron.blogspot.com
Concurs literar cu tema:
2008 - Anul Jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii
jubiliar pentru Patriarhia Romana: 320 de ani de la tiparirea Bibliei in limba romana" style="padding: 10px; cursor: pointer;" align="left" border="0">Miercuri, 14 Mai 2008
Începând de pe 11 aprilie până pe 1 octombrie a.c., Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române organizează Concursul naţional de creaţie „Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii“. Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni, respectiv învăţământ religios (compuneri şi poezii), învăţământ teologic preuniversitar (articole), învăţământ teologic superior (studii). În această perioadă, Sectorul teologic-educaţional aşteaptă textele. Pe 1 octombrie, se va alcătui comisia de corectare, iar pe 20 octombrie, aceasta se va întruni pentru corectarea textelor. Laureaţii vor fi premiaţi la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, pe 1 noiembrie, în cadrul unei manifestări culturale dedicate Anului jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii. Concursul se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Prin concursul naţional de creaţie literară, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, sunt aniversate şi evocate momente importante din istoria culturală şi religioasă a ţării: 500 de ani de la tipărirea, în limba slavonă, a Liturghierului lui Macarie (1508), 360 de ani de la tipărirea Noului Testament de la Bălgrad (1648) şi 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688), prima traducere integrală a textului biblic în limba română. De asemenea, concursul are printre obiective încurajarea copiilor şi tinerilor să citească Sfânta Scriptură; încurajarea participării copiilor şi tinerilor la Sfânta Liturghie; înţelegerea importanţei Sfintei Liturghii la nivel personal şi comunitar, precum şi identificarea şi promovarea talentelor literare în domeniul religios.
Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni, respectiv Învăţământ religios, Învăţământ teologic preuniversitar (articole) şi Învăţământ teologic superior (eseuri). La rândul ei, secţiunea Învăţământ religios se desfăşoară pe trei cicluri: primar (compuneri şi poezii), gimnazial (eseuri şi poezii) şi liceal (eseuri şi poezii).
Modul de redactare a lucrărilor
În ceea ce priveşte modul de redactare a lucrărilor participante, la secţiunea „Învăţământ religios“, pentru ciclul primar, copiii vor alcătui fie o compunere liberă (între 200 şi 700 cuvinte sau aproximativ una-două pagini), fie o poezie religioasă, în ambele cazuri, pornind de la una dintre cele două teme ale concursului - Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie.
În cazul eseurilor, de la ciclul gimanzial (prima secţiune), acestea trebuie să aibă între 700 şi 1.000 de cuvinte (aproximativ două-trei pagini).
La ciclul liceal, tinerii vor alcătui un eseu liber, pornind fie de la una dintre cele două teme ale concursului, fie de la cele două teme tratate împreună. Eseul trebuie să aibă între 700 şi 1.400 de cuvinte (sau între două şi patru pagini).
Poezia religioasă, la aceeaşi categorie din cadrul primei secţiuni, va porni fie de la una din cele două teme ale concursului (Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie), fie de la cele două teme tratate împreună.
La cea de-a doua secţiune, Învăţământ teologic preuniversitar, articolul care va porni, fie de la una din cele două teme ale concursului, fie de la cele două teme tratate împreună; va trebui să aibă între 1.000 şi 1.400 de cuvinte (aproximatic 3-4 pagini).
În cazul ultimei secţiuni, Învăţământ teologic superior, studiul, întocmit la fel ca şi în cazul celorlalte secţiuni, fie pornind de la una din cele două teme ale concursului (Sfânta Scriptură sau Sfânta Liturghie), fie de la cele două teme tratate împreună, va trebui să aibă 2.500-3.500 de cuvinte, altfel spus, între 7 şi 10 pagini.
Participarea la concurs este individuală, nefiind acceptată nici o participare în grup.
Numele să nu apară pe lucrare, ci doar pe plic
În vederea condiţiilor de participare, Sectorul teologic-educaţional a informat deja inspectorii de Religie din judeţe, directorii de seminarii şi decanii facultăţilor de teologie, informarea fiind însoţită de un formular de înscriere la concurs.
Participanţii trebuie să fie elevi care studiază Religia, elevi seminarişti sau studenţi în cadrul facultăţilor de Teologie. Ei vor trebui să trimită formularul de înscriere completat. Lucrarea nu trebuie să fie semnată şi să conţină numărul de cuvinte cerut (numele să apară doar pe plic şi în formularul de înscriere).
Profesori cu competenţe deosebite vor corecta lucrările
Lucrările vor fi corectate de comisii speciale, care vor avea trei membri. La secţiunea „Învăţământ religios“ (ciclu primar), comisia va fi alcătuită din trei profesori de Religie, absolvenţi de liceu pedagogic, cu experienţă de predare în ciclul primar. La ciclul gimnazial, din cadrul aceleiaşi secţiuni, comisia va fi alcătuită din trei profesori de Religie, cu dublă specializare (teologie-filologie), cu experienţă de predare în ciclul gimnazial, iar la ciclu liceal, cei trei membri, care vor alcătui comisia, vor fi profesori de Religie, cu dublă specializare (teologie-filologie), cu experienţă de predare în ciclul liceal.
De asemenea, comisiile de corectare, la celelalte două secţiuni - Învăţământ teologic preuniversitar şi Învăţământ teologic universitar, vor fi formate, separat, dintr-un profesor de Liturgică, un profesor de Noul Testament şi un profesor de Omiletică/Catehetică. Menţionăm că membrii comisiilor vor fi profesori cu competenţe deosebite în domeniu, din zone diferite ale ţării.
Jurizarea propriu-zisă va avea loc la Palatul Patriarhiei, în ziua de 20 octombrie, începând cu ora 10:00. Fiecare comisie va primi lucrările, având codul unic de înregistrare, şi trei documente de completat: Fişa de evaluare individuală, Fişa de evaluare colectivă şi Raport final comisie. Pentru categoria Învăţământ religios, la fiecare ciclu de învăţământ, membrii comisiei vor primi lucrări şi documente pentru două genuri literare, respectiv Compunere/Eseu şi Poezie religioasă, evaluarea făcându-se separat, de aceeaşi comisie.
Maximum 5 criterii de evaluare pentru fiecare comisie
Criteriile de evaluare pentru fiecare comisie vor fi maxim 5, acestea fiind stabilite de la început de profesorii evaluatori. Printre criteriile pe care aceştia le vor lua în calcul, menţionăm: relevanţa la cerinţă; acurateţe; registru şi vocabular; organizare şi coerenţă; ortografie şi punctuaţie; mesaj. Pentru fiecare criteriu de evaluare, o lucrare poate primi maximum 10 puncte, ceea ce înseamnă că un profesor poate acorda maximum 50 de puncte, în cazul în care se stabilesc 5 criterii de evaluare. Punctele vot fi trecute în Fişa de evaluare individuală a fiecărui profesor. Fişa de evaluare colectivă va însuma, pentru fiecare participant, punctele obţinute de la cei trei profesori evaluatori, iar Raportul final comisie va indica lucrările câştigătoare.
La final, în faţa membrilor comisiilor întrunite, inspectorii Sectorului teologic-educaţional vor corela numerele unice de concurs de pe lucrările câştigătoare cu cele de pe formularele de înscriere şi vor comunica numele premianţilor. Numele lor şi datele personale vor fi consemnate în procesul verbal al comisiei întrunite.
Premii în cărţi şi pelerinaje, în ţară sau străinătate
Pe 1 noiembrie 2008, începând cu ora 10:00, 28 de copii (18 pentru categoria Învăţământ religios, 5 la categoria Învăţământ teologic preuniversitar şi 5 la categoria Învăţământ teologic univesitar) vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi dedicate Sfintei Scripturi şi Sfintei Liturghii, la care va participa şi Patriarhul României. Toţi premianţii vor primi diplome de participare. Ocupanţii locurilor II şi III vor primi premii în cărţi, iar cei ai locului I, premii în pelerinaje în ţară sau în străinătate, precum şi premii în bani (8 premii). (Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române)
Modalitatea de trimitere a lucrărilor
Participanţii la concurs din fiecare judeţ al ţării/sector al municipiului Bucureşti vor trimite formularul de înscriere completat şi compunerea/poezia/articolul/eseul în plic sigilat, pe adresa Sectorului teologic-educaţional, Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25, 040163, sector 4, Bucureşti, cu menţiunea: „Pentru Concursul naţional de creaţie literară «Anul Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii»”. Termenul limită este: 1 octombrie 2008 (data poştei). Pentru detalii, sunaţi la 021 406 71 74.
Colaborare între mai multe instituţii
Concursul dedicat Sfintei Scripturi şi Sfintei Liturghii este organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în colaborare cu mai mai multe instituţii.
Astfel, menţionăm că Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului va asigura transportul gratuit al elevilor premianţi până la Bucureşti şi retur, însoţiţi de profesori (un profesor la mai mulţi elevi, dacă aceştia sunt din acelaşi judeţ). Transportul studenţilor premianţi va fi asigurat de facultatea la care aceştia studiază.
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian“ a Universităţii Bucureşti va asigura, cu aprobarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, cazarea premianţilor concursului şi profesorilor însoţitori, pentru noaptea de 31 octombrie-1 noiembrie, în căminul facultăţii. De asemenea, va desemna un profesor ca membru al comisiei Învăţământ teologic universitar şi un profesor (poate fi acelaşi) pentru prezentarea de la ceremonia de premiere.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul“ - Bucureşti va asigura cina din data de 31 octombrie, micul dejun şi dejunul din data de 1 noiembrie pentru premianţii concursului şi profesorii însoţitori, în cantina seminarului. De asemenea, va desemna un profesor ca membru al comisiei Învăţământ teologic preuniversitar şi un profesor (poate fi acelaşi) pentru prezentarea de la ceremonia de premiere.
Şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române este implicată în acest concurs care se derulează la nivelul întregii Patriarhii. Tipografia va asigura diplome pentru toţi premianţii concursului şi premii în cărţi pentru ocupanţii locurilor II şi III, de la toate categoriile de concurs.
De asemenea, Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Române va oferi pelerinaje în ţară sau în străinătate câştigătorilor concursului.
Menţionăm că partenerii media ai acestui concurs sunt Radio şi Televiziunea TRINITAS, precum şi „Ziarul Lumina“ ale Patriarhiei Române.
sursa: www.ziarullumina.ro
An jubiliar pentru Patriarhia Română: 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română
jubiliar pentru Patriarhia Română: 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română. Patriarhul Daniel, în Pastorala Învierii Domnului, afirmă că anul acesta se împlinesc 320 de ani de la tipărirea Bibliei în limba română, în 1688 la Bucureşti, fiind an jubiliar pentru Patriarhia Română, iar în rugăciuni nu trebuie uitaţi "fraţii din străinătate".
"Să nu uităm în rugăciunea şi iubirea noastră pe fraţii noştri din străinătate, îndeosebi pe cei ce se aflaţi departe de România. Să folosim timpul Sfintelor Paşti pentru a întări comuniunea de iubire între părinţi şi copii, între soţi şi soţii, între prieteni, între vecini, să căutăm pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnu", se arată în mesajul PF Daniel la Praznicul Învierii Domnului, Pastorală publicată pe site-ul Patriarhiei şi transmisă bisericilor ortodoxe.
În Pastorală se notează faptul că prezenţa lui "Hristos Cel Înviat în Biserică şi în lume" este una "tainică, spirituală, care nu izbeşte privirile şi nu constrânge fizic sau moral, pentru că Hristos-Domnul respectă libertatea de a-L primi sau refuza".
"Prezenţa lui Hristos Cel Înviat se invocă în rugăciune. Când spunem: Doamne, ajută-mă; Doamne, miluieşte-mă; Doamne, fii cu mine; Doamne, scapă-mă; Doamne, mântuieşte-mă - toate aceste expresii pe care le-am învăţat din Evanghelia lui Hristos sunt chemări ale lui Hristos în sufletul, în viaţa noastră şi în activitatea noastră, întrucât prezenţa Lui se oferă, dar nu se impune", se arată în text.
Totodată, Pastorala face referire la "pacea cerească", adusă în preajma sărbătorilor pascale, acea "pace a împăcării omului cu Dumnezeu, puterea biruinţei asupra păcatului şi a morţii, puterea iubirii jertfelnice, care îi ajută să treacă prin necazurile, ispitele şi încercările vieţii pământeşti".
"În paginile Scrisorii Pastorale, când am subliniat importanţa prezenţei mântuitoare a lui Hristos Cel Înviat în Biserică, am adus mai ales mărturii din Sfânta Scriptură şi din Sfânta Liturghie, îndeosebi pentru că anul acesta 2008 este, în Patriarhia Română, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, când aniversăm 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688), prima ediţie integrală a Sfintei Scripturi în limba română, şi 500 de ani de la tipărirea primului Liturghier ortodox, şi anume Liturghierul slavon apărut la Târgovişte în anul 1508", arată Patriarhul Daniel.
sursa: http://www.mediafax.ro/
An jubiliar pentru Patriarhia Romana: 320 de ani de la tiparirea Bibliei in limba romana
Patriarhul Daniel, in Pastorala Invierii Domnului, afirma ca anul acesta se implinesc 320 de ani de la tiparirea Bibliei in limba romana, in 1688 la Bucuresti, fiind an jubiliar pentru Patriarhia Romana, iar in rugaciuni nu trebuie uitati "fratii din strainatate".
"Sa nu uitam in rugaciunea si iubirea noastra pe fratii nostri din strainatate, indeosebi pe cei aflati departe de Romania. Sa folosim timpul Sfintelor Pasti pentru a intari comuniunea de iubire intre parinti si copii, intre soti si sotii, intre prieteni, intre vecini, sa cautam pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnu", se arata in mesajul PF Daniel la Praznicul Invierii Domnului, Pastorala publicata pe site-ul Patriarhiei si transmisa bisericilor ortodoxe.
In Pastorala se noteaza faptul ca prezenta lui "Hristos Cel Inviat in Biserica si in lume" este una "tainica, spirituala, care nu izbeste privirile si nu constringe fizic sau moral, pentru ca Hristos-Domnul respecta libertatea de a-L primi sau refuza".
"Prezenta lui Hristos Cel Inviat se invoca in rugaciune. Cind spunem: Doamne, ajuta-ma; Doamne, miluieste-ma; Doamne, fii cu mine; Doamne, scapa-ma; Doamne, mintuieste-ma - toate aceste expresii pe care le-am invatat din Evanghelia lui Hristos sint chemari ale lui Hristos in sufletul, in viata noastra si in activitatea noastra, intrucit prezenta Lui se ofera, dar nu se impune", se arata in text.
Totodata, Pastorala face referire la "pacea cereasca", adusa in preajma sarbatorilor pascale, acea "pace a impacarii omului cu Dumnezeu, puterea biruintei asupra pacatului si a mortii, puterea iubirii jertfelnice, care ii ajuta sa treaca prin necazurile, ispitele si incercarile vietii pamintesti".
"In paginile Scrisorii Pastorale, cind am subliniat importanta prezentei mintuitoare a lui Hristos Cel Inviat in Biserica, am adus mai ales marturii din Sfinta Scriptura si din Sfinta Liturghie, indeosebi pentru ca anul acesta 2008 este, in Patriarhia Romana, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii, cind aniversam 320 de ani de la tiparirea Bibliei de la Bucuresti (1688), prima editie integrala a Sfintei Scripturi in limba romana, si 500 de ani de la tiparirea primului Liturghier ortodox, si anume Liturghierul slavon aparut la Tirgoviste in anul 1508", arata Patriarhul Daniel.
sursa:http://www.ziarulfaclia.ro/
2008-An jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii
Întrunit în zilele de 5-7 martie a.c., în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât proclamarea anului 2008 ca An jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii.
De asemenea, anul 2009 a fost deja procamat ca An comemorativ – omagial al Părinţilor capadocieni: Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) şi Sfântul Grigorie de Nazianz (+ 389).
sursa:http://www.episcopiaseverinului.ro/
Cand am subliniat importanţa prezenţei mântuitoare a lui Hristos Cel Înviat în Biserică, am adus mai ales mărturii din Sfânta Scriptură şi din Sfânta Liturghie, îndeosebi pentru că anul acesta 2008 este, în Patriarhia Română, Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, când aniversăm 320 de ani de la tipărirea Bibliei de la Bucureşti (1688), prima ediţie integrală a Sfintei Scripturi în limba română, şi 500 de ani de la tipărirea primului Liturghier ortodox, şi anume Liturghierul slavon apărut la Târgovişte în anul 1508. Prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură şi prin participarea la Sfânta Liturghie, simţim noi în modul cel mai intens prezenţa iubitoare, sfinţitoare şi mântuitoare a lui Hristos în Biserică, pentru a ne dărui bucurie, pace şi viaţă veşnică.
ANUL DE INDURARE – VESELIE (Luca 4, 16-21)
The year of the Lord
Sarbatorit odata la 50 de ani, anul jubiliar (Lev 25) aducea beneficii: sclavii eliberati, datoriile iertate, propritatile date inapoi, familia reunita – cel nevoit sa se vanda ca sclav pentru a plati datoria va fi eliberat.
Ilustratie - revolutie, romanii primesc pamanturile inapoi
Evreii asteptau cu nerabdare anul jubiliar – aducea anumite privilegii. In anul de veselie, nimeni nu se putea imbogati s-au continua sarac. D-zeu a vrut sa le reaminteasca ca totul apartine Lui, ca ei sant straini si calatori.
Nu ar fi minunat sa avem un an de veselie?... un an sabatic in care toata datoria (banii imprumutati pentru casa s-au masina, vaca…) sa fie iertata?
Ascultătorii se cutremurau şi alergau să primească botezul pocăinţei în credinţa că Mesia e aproape. Ba mulţi credeau că era chiar acest proroc atât de aspru şi, totuşi, atât de blând şi cuceritor. Dar Ioan le răspundea cu smerenie: "Eu vă botez cu apă, dar după mine vine Cel mai mare decât mine, căruia nu sunt vrednic să-I dezleg curelele încălţămintei; Acela vă va boteza cu Spirit Sfânt şi cu foc; vânturătoarea e în mâna Lui şi-Şi va curăţa aria şi va aduna grâul în jitniţă, iar paiele le va arde cu foc nestins" (Luca III, 16-17). Precizându-şi deci menirea, Ioan era doar glasul de chemare la pocăinţa cerută de adevăratul Botez ce avea să-l întemeieze Mesia, Botez care va curăţi cu adevărat sufletele, precum focul curăţă aurul de zgură.
Acestea se petreceau în locul numit Beth-Abara, ce se traduce loc de corăbii sau plutitoare, un mic port lângă Marea Moartă. Anul în care ieşise în public era un an sabatic, adică un an de iertare a datoriilor, numit şi an jubiliar, de la evreiescul jobal (- iertare), fiindcă, potrivit prevederilor din Levitic, cap.25 şi Deuteronom cap.15, tot al şaptelea şi apoi al cincizecilea an, se iertau toate datoriile, şi pământurile vândute din cauza sărăciei reveneau stăpânilor iniţiali, iar sclavii erau eliberaţi. Acest an era şi un timp de rugăciune şi de înnoire sufletească prin reconciliere cu Dumnezeu şi aproapele. Iată de ce, apariţia lui Ioan Botezătorul tocmai în acest an jubiliar a avut un răspuns deosebit de puternic în sufletul poporului, care vedea în Ioan împlinirea speranţelor sale mesianice.
CATEHEZA:ANUL SFINTEI SCRIPTURI
Bibliografie recomandată pentru Anul Sfintei Scripturi
Abecedar biblic, Miclăuş Gelu, Editura Presa Bună, 1992
Apocalipsa în învăţătura sfinţilor părinţi, Tauşev Averchie, Rose Serafim, Editura Icos, 2000
Apocalipsa sfântului Ioan: un comentariu ortodox, Tauşev Averchie, Editura Sophia, 2005
Apocalipsa, Dumoulin Pierre, Editura Ars Longa, 2003
Apostolii şi evangheliştii. Carte de colorat, Editura Pauline, 2003
Apostolul Paul, Capello Elisabetta, Editura Pauline, 1998
Aventura spirituală a Apocalipsului, Riley William, Editura ARCB
Biblia - Cartea vieţii, Trifa Iosif, Editura Oastea Domnului, 2000
Biblia pentru adolescenţi - culegere de texte, Băltăceanu Francesca, Broşteanu Monica (traducători), Editura Misionarilor Verbiţi, 1993
Biblia răspunde întrebărilor existenţiale ale omului, Editura Misionarilor Verbiţi, 1997
Biblia sau Sfânta Scriptură, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2002
Biblia sau Sfinta Scriptură - ediţie jubiliară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anania Bartolomeu Valeriu (traducător), Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2002
Biblia, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR,
Biserica, Scriptura, tradiţia. Trupul viu al lui Hristos, Florovski George, Editura Platytera, 2005
Cartea Facerii, crearea lumii şi omul început, Rose Serafim, Editura Sophia, 2001
Cartea profetului Daniel, Anania Bartolomeu Valeriu, Editura Anastasia, 2000
Cartea profetului Ieremia, Anania Bartolomeu Valeriu, Editura Anastasia, 1999
Cartea profetului Iezechiel, Anania Bartolomeu Valeriu, Editura Anastasia, 2000
Cartea Psalmilor, Pandrea Liviu (traducător), Editura Viaţa Creştină, 1993
Caut faţa ta. Un singur lucru este necesar (2001/2002) (Matei), Acţiunea Catolică, Editura "Presa Bună", Iaşi, 2001
Comentar la Evanghelia de la Matei, Ioan Gură de Aur, Editura Pelerinul Român, 2003
Comentariu la Evanghelia după Ioan, Scrima Andre, Editura Humanitas, 2003
Comentariu la Evanghelia după Ioan. Cartea I, Origene, Editura Institutului European Iaşi, 1995
Cosmologia biblică şi teoriile ştiinţifice, Firca Iova, Editura Anastasia, 1998
Credinţa mea. Catehism biblic pentru tineri şi adulţi, Costa M., Giordano R., Editura Pauline, 2003
Cum citim Sfânta Scriptură? Despre structura limbajului biblic, Breck John, Editura Reîntregirea, 2005
Cum să citim Biblia, Bagot Jean Pierre, Dubs Jean-Claude, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1994
Cum sa citim Biblia, Editura ARC Bucureşti, 1992
Cuvintele lui Hristos, Henry Michel, Editura Deisis, 2005
Cuvânt şi rugăciune, Enzo Bianchi, Sibiu, 1996
De la Abraham la Iosua, Petercă Vladimir, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1996
Doua testamente, William Riley,
Drept şi religie. Reflectare asupra unor instituţii juridice din Biblie, Stan Adrian, Editura Marineasa, 2002
Duhovnicească, psalmi, testament, Arghezi Baruţu T., Editura Dacia, 2001
Eu sunt, cel care îţi vorbesc! itinerar de rugăciune cu evanghelistul Ioan, Pratillo Francesca, Editura Pauline, 2004
Evanghelia de fiecare zi, Spidlik Thomas, vol. I, Editura Galaxia Gutenberg, 2004
Evanghelia după Ioan, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 2002
Evanghelia după Luca, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 2002
Evanghelia după Marcu, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1996
Evanghelia după Matei - pliant, Editura Presa Bună, 2001
Evanghelia după Matei, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1996
Evanghelie şi Liturghie. Predici II, Buga Ioan, Editura "Sfântul Gheorghe-Vechi", 2001
Geneza. Legătura dintre ştiinţă şi Biblie, Roth A. Editura Ariel, 2002
Hristos - Comoara Psalmilor. Meditaţii zilnice, rugăciuni şi cântări din Psalmi, De la 1 ianuarie la 15 februarie (Psalmii 1-22), Dorz Traian, vol. I, Editura Oastea Domnului, 2000
Hristos - Comoara Psalmilor. Meditaţii zilnice, rugăciuni şi cântări din Psalmi, De la 16 februarie la 29 martie (Psalmii 23-39), Dorz Traian, vol. II, Editura Oastea Domnului, 2000
Hristos - Comoara Psalmilor. Meditaţii zilnice, rugăciuni şi cântări din Psalmi, De la 30 martie la 14 mai (Psalmii 40-55), Dorz Traian, vol. III, Editura Oastea Domnului, 2001
Hristos - Izvorul nostru. Meditaţii, rugăciuni şi cântări la Sfânta Evanghelie după Ioan. Capitolul 4, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 1999
Hristos - Înnoitorul nostru. Meditaţii, rugăciuni şi cântări la Sfânta Evanghelie după Ioan. Capitolul 3, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 1999
Hristos - Învăţătorul nostru. Meditaţii, rugăciuni şi cântări la Sfânta Evanghelie după Ioan. Capitolul 7, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2002
Hristos - Luminătorul nostru, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2004
Hristos - Mântuitorul nostru, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2004
Hristos - Pâinea noastră zilnică. 366 scurte meditaţii biblice pentru zilele anului, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2001
Hristos - Pâinea noastră, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2000
Hristos - Puterea apostoliei: Meditaţii la Apostolul duminicilor de peste an, Dorz Traian, vol. II, Editura Oastea Domnului, 2000
Hristos - Răscumpărătorul nostru. Meditaţii, rugăciuni şi cântări la Sfânta Evanghelie după Ioan. Capitolul 18, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2002
Hristos - Solia Bibliei. Meditaţii şi versificări la cântările, rugăciunile şi binecuvântările Bibliei, Dorz Traian, Editura Oastea Domnului, 2000
Imne, epistole şi capitole, Simeon Noul Teolog, III, Editura Deisis, 2001
Introducere în Sfânta Scriptură, Sescu Petru (coordonator), Editura Sapientia, 2001
Introducere în Sfânta Scriptură, vol. I, Sescu Petru, Encuţă Toma, Percă Mihai (coordonatori), Editura Presa Bună, 1999
Introducere în Sfânta Scriptură, vol. II, Sescu Petru, Encuţă Toma, Percă Mihai (coordonatori), Editura Presa Bună, 2000
Introducere în studiul Noului Testament, Mihoc Vasile, Editura Teofania
Introducere în studiul Sfintei Scripturi, Botiza Ioan Vasile, Editura Galaxia Gutenberg, 2005
Introducere şi comentariu la Sfânta Scriptură. Vol. 1, Brown Raymond E, Fitzmyer Joseph, Murphy Roland E., Carm O., Editura Galaxia Gutenberg, 2005
Itinerar de rugăciune cu evanghelistul Luca, Martini Carlo Maria, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 2001
Itinerar în lumina cuvântului, Ratisbonne Theodore, Editura Presa Bună, 1999
Împărăţia lui Dumnezeu. Tâlcuire duhovnicească la predica de pe munte, Dmitri, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2003
Învierea fiului văduvei din Nain. Thomas, Marcu Vasile, Editura Lumină din Lumină, 2003
Lumină din lumină. Curs de introducere în Sfânta Scriptură, Bisoc Iosif, Editura Serafica, 2003
Mama Domnului meu. Maria în Evanghelia după Luca şi Evanghelia după Ioan, Battaglia Oscar, Editura Ars Longa, 2004
Mergi şi povesteşte tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru tine (Lc 8,39). Apostoli împreună cu Evanghelia după Luca, Acţiunea Catolică, Editura Presa Bună, 2004
Marile figuri ale Bibliei, Fernand Comte, Editura Humanitas, 1995
Mica Biblie, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2001
Mica Biblie. Istoria sacră a Vechiului şi Noului Testament, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 2004
Micul catehism cu istorioare biblice, Suciu Ioan, Editura Viaţa Creştină, 2005
Noul Testament, Pascal Emil, trad., Editions du Dialogue, 1992
Noul Testament, Introducere, traducere şi note pr. Alois Bulai şi pr. Anton Budău, Bulai Alois, Budău Anton (traducători), Editura Sapientia, 2002
Noul Testament. Psaltirea, Editura Reîntregirea, 2001
Omilii la Epistola către Filipeni a sfântului apostol Pavel, Ioan Gură de Aur, Editura Icos, 1998
Omilii la Epistola către Romani, Ioan Gură de Aur, Editura Christiana, 2005
Omilii la Facere. Vol. 1, Ioan Gură de Aur, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2003
Omilii la Facere. Vol. 2, Ioan Gură de Aur, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2003
Omilii la Hexameron, Vasile cel Mare, Editura Sophia, 2004
Omilii la parabola despre săracul Lazăr şi bogatul nemilostiv, Ioan Gură de Aur, Editura Sophia, 2002
Parabole şi învăţături din Evanghelie, Mehedinţi Simion, Editura Sophia, 2002
Profeţii biblici vorbind filozofiei, Banu Ion, Editura Ştiinţifică, 1994
Psalmii, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1993
Psaltirea proorocului şi împăratului David, Editura Artemis, 2002
Psaltirea, Editura Biserica Ortodoxă Alexandria, 2001
Regele Solomon în Biblia ebraică şi cea grecească, Petercă Vladimir, Editura Polirom, 1999
Să citim Noul Testament, Charpentier Etienne, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1999
Să citim Vechiul Testament, Charpentier Etienne, Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, 1998
Septuaginta. Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii, Deuteronomul, Bădiliţă Cristian, Băltăceanu Francisca, Broşteanu Monica, Sluşanschi Dan (coordonatori), Editura Polirom, 2004
Septuaginta. Iisus Nabe, Judecătorii, Ruth, 1-4 Regi, Bădiliţă Cristian, Băltăceanu Francisca, Broşteanu Monica, Sluşanschi Dan (coordonatori), Editura Polirom, 2004
Sfânta Evanghelie de la Ioan. Introducere şi comentariu. Vol. I, Mihoc Vasile, Editura Teofania, 2003
Sfânta Scriptură în tradiţia Bisericii, Breck John, Editura Patmos, 2003
Sfintele Evanghelii - cu fişe, Editura Pauline, 1999
Sfintele Evanghelii (format mic), Editura Pauline, 1998
Sfintele Evanghelii, Bulai Alois, Budău Anton (traducători), Editura Presa Bună, 1997
Studiul Noului Testament, Constantinescu Ioan, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2002
Studiul Vechiului Testament, Ciudin Nicolae, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, 2002
Studiul Vechiului Testament. Manual pentru institutele teologice, Chirilă Ioan, Editura Renaşterea, 2003
Şi iată că eu vin. Martori ai crucii. Faptele Apostolilor - 2, J.N.S.R., Editura Imprimeriei de Vest, 2002
Tâlcuire la Cartea prorocului Daniil, Theodorit al Cirului, Editura Sophia, 2004
Tâlcuirea celor 150 de psalmi ai proorocului împărat David, Teodorit al Kirului, Mănăstirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil - Petru Vodă, 2003
Tâlcuirea Epistolei către Romani a slăvitului si prealăudatului apostol Pavel, Teofilact al Bulgariei, Editura Cartea Ortodoxă, 2005
Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, Ioan Gură de Aur, Editura Cartea Ortodoxă, 2005
Tâlcuirea psaltirii proorocului şi împăratului David, Eftimie Zigaben, Editura Publistar, 2001
Tâlcuirea sfintei Evanghelii de la Marcu, Teofilact, arhiepiscopul Bulgariei, Editura Sophia, 2002
Tâlcuirea sfintei Evanghelii de la Matei, Teofilact, arhiepiscopul Bulgariei, Editura Sophia, 2002
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Teofan Zăvorâtul, Editura Sophia, 1999
Tâlcuiri la epistola către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, Ioan Gură de Aur, Editura Nemira, 2005
Tâlcuiri la Psalmi, Vasile cel Mare, Editura Sophia, 2004
Teologia biblică a Vechiului Testament, Negoiţă Athanase, Editura Sophia, 2004
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Facerea, Usca Ioan Sorin, vol. I,Editura Christiana, 2002
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Ieşirea, Usca Ioan Sorin, vol. II, Editura Christiana, 2002
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Leviticul, Usca Ana, Usca Ioan Sorin, vol. III, Editura Christiana, 2003
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Numeri, Usca Ioan Sorin, vol. IV, Editura Christiana, 2003
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Deuteronomul, Usca Ioan Sorin, vol. V, Editura Christiana, 2004
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Iosua, Usca Ioan Sorin, vol. VI, Editura Christiana, 2004
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. Judecătorii. Rut, Usca Ioan Sorin, vol. VII, Editura Christiana, 2005
Vechiul Testament în tâlcuirea sfinţilor părinţi. 1-2 Regi, Usca Ioan Sorin, Editura Christiana, 2005.
seo
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu